Tulpen & bollen op de Nicolaashoeve Beemster

De Beemster droogmakerij is drooggelegd in het jaar 1612. De Beemster klei is zeer goede en vruchtbare grond voor landbouw en tulpen in het bijzonder. Op onze boerderij, Nicolaashoeve Beemster, telen we al heel lang tulpen.

Tulpen net boven grond

Het begin

In de herfst worden de bollen in de grond geplant. Zo kunnen de bollen wortels maken vóór de koude winterperiode begint. Tulpen hebben een koude periode nodig om een bloem te kunnen vormen. In het voorjaar komen de eerste tulpen boven de grond.

Selecteren

Zodra de tulp boven de grond komt, starten we met selecteren van de tulpen. Dit betekent dat we virus planten en andere ongewenste planten verwijderen, om gezonde en sterke soorten te kunnen behouden.

Tulpen selecteren
Tulpen Beemster

Bloeiende tulpen

Van ongeveer half april tot de eerste week van mei is het fantastisch om de bloeiende tulpen velden in de Beemster te zien. Het is absoluut de moeite waard om de Beemster te bezoeken in deze periode, om de tulpen velden te zien en een foto te schieten!

Geen bloemen meer!

Juist als de tulpen volop in bloei staan en we klaar zijn met het selectiewerk, gaan we de tulpen koppen. Alle bloemen gaan er af. De planten blijven staan. Dit doen we om een betere kwaliteit en grote bol te kunnen telen. De energie van de plant gaat na het koppen niet meer naar de bloem (niet meer naar de tulp) maar de energie gaat nu naar de bol, zodat die kan groeien.

Tulpen koppen de Beemster
Tulpen rooien

Bollen rooien

Als de planten zijn afgestorven en de bollen zijn uitgegroeid, gaan we de tulpen bollen rooien dit doen wij rond juni of juli.

Drogen, pellen, verkopen

Nadat de tulpen bollen zijn gerooid worden deze gedroogd, gepeld, uitgezocht en vervolgens afgeleverd aan de verschillende kopers broeiers en exporteurs bijvoorbeeld.

Tulpen bollen pellen

Onze tulpen worden gerooid